Kış aylarında oldukça yaygın olan nar tüketimi genç yaşlı demeden devam ediyor. Marketten aldığımız narları genelde kabuğundan ayırıp iç kısmını tüketiyoruz. Ancak nar kabukları, en az meyvesi kadar faydalı.
Satın aldığınız narların kabuklarını atmadan ayırmaya başladığınızda bir yıl boyunca tüketebileceğiniz bir doğal ilaca sahipsiniz demektir. Narın içine göre oldukça sert olan bu tabaka sağlığımız için sonradan işimize yarayacak.
Antioksidanlar açısından zengin olan nar kabukları vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre problemlerini önleyebilir. Bu sayede kronik hastalıklara yakalanma riski azalabilir
İltihaplanma, birçok hastalığın temelinde yatan bir faktör olabilir. Ancak anti-inflamatuar özelliklere sahip olan yiyecekler bu tür hastalıklarla mücadele edebilir.
Nar kabuklarının içerisinde bulunan elagik asit, cildin kurumasını önleyerek canlı ve nemli görünmesine yardımcı olur. Antioksidanlar ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, iltihaplanmayı azaltabilir.
Nar kabukları, içerdikleri besin maddeleri ile bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Barındırdığı vitamin, mineral, antioksidanlar vücudu güçlendirmeye yarar. Özellikle hastalık evrelerinin hafif bir şekilde atlatılmasında faydalı olur.
Öksürük, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı gibi sorunları giderebilir. Nar kabuğunun sağlıklı etkilerinden faydalanmak için çay haline dönüştürebilirsiniz. Sıcak nar çayı, boğaz ağrısına çok iyi gelecektir.
Lif bakımından zengin olan nar kabuğu, tokluk hissi verebilir. O nedenle iştahı bastırmada etkili olacaktır. Ayrıca yorgun hissettiğiniz zamanlarda çayını hazırlayarak enerji depolayabilirsiniz.
Lif zengini olması, sindirim sistemine de fazlasıyla etki eden bir durum. İçerisindeki lif, sindirim sistemini dengeler. Mide sorunlarına iyi gelebilir, ancak şiddetli mide problemleri yaşıyorsanız ve kabızlık sorunu varsa kullanmamak daha faydalıdır. Hamilelerin de kullanımı önerilmez.
Nar kabukları antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Ağız hijyenini destekleyerek diş eti sağlığını koruyabilir. Ağızda oluşan bakterileri yok etmek için nar kabuklarını sıvı hale dönüştürüp gargara olarak kullanabilirsiniz.
Yapılan bazı araştırmalara göre nar ekstresi anti-kanser etkiler gösterebiliyor. Özellikle, nar özütünün bazı kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediği belirtiliyor. Bu anti-kanser özelliği zararlı hücreleri öldürülebiliyor.
Kurutulmuş nar kabukları, çay yapımında kullanılabilir. Nar kabuğu çayı, hem lezzetli bir içecek olabilir hem de antioksidanlar açısından zengindir. Dilerseniz tatlandırıcı olarak da kullanabilirsiniz. Tatlılara veya diğer yemeklere eklenerek doğal bir tatlandırıcı ve aroma verici olarak kullanılabilir.