YAKLAŞIK dört ay önce Akbank Genel Müdürlüğü görevine getirilen Kaan Gür en büyük banka olmak için yola çıktıklarını söyledi.
Dün ilk kez bir basın toplantısı düzenleyen Gür, ’nın şubat başında aldığı yeni kararlarla bankacılık sisteminin zorunlu karşılıklardan kaynaklı maliyet baskılarını belli noktada desteklediğini dile getirdi. Gür, “Bu, bankaların kredi vermeye olan iştahını biraz daha yukarı çekebilir. Son dönemde TL bilançolar üzerinde ciddi marj baskısı var. Dolayısıyla bu marjın normalleştiği yerde büyüme sınırları içinde kalmak kaydıyla mutlaka kredi imkânı olacaktır” diye konuştu.
BÜYÜME POTANSİYELİ VAR
Gür sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplam kredilerde yüzde 15 pazar payımız var. Bunu yüzde 1 yukarı çekmek önemli hareket demek. Regülasyonun gerektirdiği alanlarda seçici kredi politikasının da olduğunu bilerek büyüme konusunda kendimizi daha iyi hissettiğimiz , tarım, yatırım, kadın girişimciler herhangi bir sektör veya kategorik yaklaşıma bakmadan TL bilançomuzda büyüyecek potansiyelimiz var. Sermaye yeterliliğimiz çok elverişli.”
Haziran 2023’ten bu yana bir normalleşme dönemi yaşandığını belirten Gür, Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için finansal sıkılaşmaya dönük programı ciddi şekilde uyguladığını belirtti. Para ve maliye politikalarının eşgüdüm içinde olduğunu söyleyen Gür, önümüzdeki üç yılın ortamının bugünden düzeltilmesine yönelik sağlam adımlarla bu yapının uygulandığını ve ciddi de kararlılık olduğunu dile getirdi.
Alınan olumlu sonuçlar sonrasında kredi taleplerinin bir kısmının TL’den yabancı paraya dönmeye başladığını söyleyen Gür, “Daha orta uzun vadeli kredileri konuşmaya başladık. Şu sıralar konuştuğumuz iki veya üç tana önemli büyük proje var” dedi. Gür, yüksek faiz ortamını bankacılık sektörü olarak tercih etmediklerini belirtti. Kaan Gür, “Bugünün şartları bunu gerektirdiği için o gereği hep beraber yapıyoruz.
2025-2026 yıllarında enflasyon gerileyecek. Dişimizi sıkalım. Çok ciddi anlamda hareket göreceğiz kredi kanalında. Uzun vadeli finansmanlar şu anda da devreye giriyor” ifadelerini kullandı.
TAKİBE DÜŞME ARTABİLİR
Takibe düşen alacak konusunda bu yıl belli bir bozulma olabileceğini dile getiren Akbank Genel Müdürü Gür, ancak şu anda bankacılık sistemindeki takibe düşen alacak oranının yüzde 1.8 civarında karşılıkların çok daha yüksek ve ihtiyatlı olduğunu vurguladı. Gür, ihtiyaç kredisi ve kredi kartlarında da takibe düşen alacak konusunda bir yükselme olabileceğini dile getirerek “Ama bankacılık sisteminin kullandığı kredilendirme modelleri inanılmaz sofistike ve karşılıklar da öyle. Yani yeteri kadar yastık var. Hafif yükseliş görsek daha rahatsızlık duymamalıyız” dedi.
Kredilerde yüzde 40 civarında büyüme öngördüklerini mevduat tarafında da çok güçlü büyüdüklerini ifade eden Gür, enflasyonda ise mayıstan sonra baz etkisiyle görülecek düzelmenin etkili olacağını kaydetti. Gür bu yıl özkaynak kârlılığının da enflasyon oranına yakınsayacağını vurgulayarak temettü politikasının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) regülasyonlarına bağlı olduğunu izin başvurularını yaptıklarını ve BDDK nasıl uygun görürse o şekilde hareket edeceklerini dile getirdi. Akbank Genel Müdürü, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın enflasyon raporunda açıkladığı 2024 sonunda yüzde 36’lık yıl sonu enflasyon hedefi konusunda mutabık olduklarını belirtti. Bu hedefin gerçekleşmesi inancının tam da olduğunu kaydeden Gür, ekonomi yönetimi ve Merkez Bankası’nın çok yetkin, konusuna hakim ve inanılmaz kararlılıkta olduğunu da sözlerine ekledi.
‘HIZLA MÜŞTERİ KAZANIYORUZ’
YÜZDE 100 Türk sermayeli, 13 bin kişiye istihdam sağlayan, ekonomiye sunduğu kredilerle milyonların istihdamını destekleyen bir banka olduklarını belirten Akbank Genel Müdürü Kaan Gür, “Özel sektöre verilen toplam nakdi kredilerin yüzde 15’ini biz sağlıyoruz. 2023’te Türkiye ekonomisine 961 milyar lira nakdi, 1.2 trilyon lira toplam kredi desteği sağlamaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Toplam krediler içinde reel sektöre verdikleri nakdi ve gayri nakdi kredilerin 750 milyar liranın üzerinde olduğunu ifade eden Gür, “KOBİ’lere veriler destekler 134 milyar TL mertebesinde. Kadın girişimcilere verilen destek 5 milyar TL’nin üzerinde” diye konuştu. 2020 yılından bu yana ödedikleri vergi büyüklüğünün 42 milyar lira olduğunu söyleyen Gür, toplam tüketici kredi hacminin ise 318 milyar liraya ulaştığına dikkat çekti. Gür, 2022’de 2.3 milyon, 2023’te 2.3 milyon olmak üzere çok hızlı yeni müşteri kazandıklarını da vurgulayarak, 13.1 milyon müşteriye ulaştıklarını, dijitalden kazanılan müşteri sayısının da 4 milyon olduğunu belirtti. Geçen yıl 5.3 milyar dolarlık yurtdışı borçlanma gerçekleştirdiklerini söyleyen Kaan Gür, bu yıl teknolojiye 200 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını, önümüzdeki 3 yılda teknoloji yatırımlarını 600 milyon dolarla bütçelediklerini ifade etti.