Cilalı Taş Devri’nden kalma cursus denen yapılara Britanya’da biraz daha sık rastlansa da İrlanda’da tek tük bulunuyorlar. Topraktaki ince uzun, etrafı çevrili hendek gibi oluşumları ifade eden bu yapıların uzunluğu 350 metreyle 10 kilometre arasında değişiyor. 2022’de lazer ışınlarından yararlanan araştırmacılar İrlanda’nın ilk “cursus kümesini” gün yüzüne çıkarmayı başardı. 25 Nisan’da Antiquity adlı hakemli dergide yayımlanan araştırmada bulguları açıklayan James O’Driscoll, bu gizemli yapıların sırrını çözdüğünü düşünüyor. Araştırmada Baltinglass’te bulunan 5 cursus’ten ikisinin yaz gündönümündeki, diğer ikisinin de sonbahar ekinoksundaki Güneş’in doğuşuna göre hizalandığı kaydedildi. Anıtlardan üçüyse bazı önemli mezar alanlarıyla bağlantılıydı. Bunları hendekten çıkana kadar görmenin mümkün olmadığını belirten O’Driscoll, bunun kasten yapıldığını düşünüyor.
Ölülerin cursus’lerden mezarlara taşındığını tahmin eden araştırmacı “Elimizde yeterli bilgi olmadığından bu tür anıtların işlevi her zaman çetrefilli bir konu oldu” diyor:
“Ancak Baltinglass’teki alanların bazılarının mezar anıtlarıyla da bağlantılı olabileceği göz önüne alınınca, bu bana cursus’lerin defin uygulamalarında kullanıldığını ve ölülerin öbür dünyaya geçtiği fiziksel rota görevi gördüğü törensel anıtlar olabileceğini düşündürdü.”
O’Driscoll ayrıca yılın önemli noktalarında cursus içinden bakıldığında Güneş’in bu gömü alanlarının hemen arkasından doğmasının, ölen kişinin “yaşayanlar diyarından cennete doğru yaptığı son yolculuğu sembolize etmiş olabileceğini” de öne sürüyor.